20.10.2024 – Alegeri Prezidențiale și Referendum Republican Constituțional
Duminică 20 Octombrie, cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați să participe, simultan, în cadrul primului tur al alegerilor pentru funcția de Președinte, precum și a Referendumului Republican Constituțional. În total, vor fi deschise 2 221 de secții de votare, deschise în intervalul orelor 07:00 – 21:00, iar verificarea prezenței numelui în listă este posibilă accesând pagina verifica.cec.md În premieră, este implementat și votul prin corespondență, la care pot participa cetățenii Republicii Moldova aflați în SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia. Suplimentar, vor fi deschise secții de votare cu prezența fizică în 37 de țări ale lumii – vezi aici Lista sectiilor de votare din strainatate 2024
REFERENDUMUL este unul republican și constituțional, fiind organizat la inițiativa Dnei Maia SANDU, Președintele în exercițiu a Republicii Moldova. Buletinul de vot include opțiunile „DA” / „NU” pe care o puteți alege drept răspuns la îmtrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” Pe lângă simbolismul schimbării preambulului din Constituție, scopul referendumului din 20 octombrie este de a oferi un răspuns legitim despre consensul social, cu privire la parcursul european și dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.
ALEGERILE PREZIDENȚIALE
La 24 septembrie, Comisia Electorală Centrală a aprobat lista finală a candidaților și ordinea în care vor apărea în buletinul de vot:
1. Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova;
2. Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate;
3. Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”;
4. Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;
5. Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni;
6. Ion Chicu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”;
7. Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
8. Octavian Țîcu, desemnat de Blocul Electoral „ÎMPREUNĂ”;
9. Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
10. Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni.
11. Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni;
Președintele Republicii Moldova este ales pentru un mandat de 4 ani, cu posibilitatea obținerii a maximum două mandate. Dacă în cadrul primului tur al ageherilor prezidențiale niciun candidat nu a obținut 50%+1 din voturi, atunci se organizează turul al doilea, în care se confruntă primii doi candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi în cadrul primul tur. Este declarat câștigător cel care obține cele mai multe voturi în al doilea scrutin.
La scrutinul din 15 noiembrie 2020, Maia SANDU a devenit Președinte al Republicii Moldova, obținînd cu 57,75 % din voturi în urma celui de-al doilea tur.