×

Starea de urgență a fost extinsă cu 60 de zile

Începând cu data de 6 decembrie curent, starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova se prelungește pentru încă 60 de zile.

Consecințele războiului din Ucraina se fac resimțite și în Republica Moldova, inclusiv prin riscul unor deconectări masive în sistemul electroenergetic. Se atestă o creștere a fluxului de persoane din țara vecină care vin în Republica Moldova. Numai în luna noiembrie, dinspre Ucraina au fost înregistrate cu 2000 de persoane mai mult față de luna octombrie. Dacă aceste atacuri vor continua, există o posibilitate foarte reală ca acest număr să crească. De asemenea, rămâne deficitară aprovizionarea cu energie și gaze naturale, se atestă și o amplificare a acțiunilor din spectrul războiului hibrid.

Extinderea perioadei de urgență a fost justificată prin necesitatea introducerii în cadrul constituțional și legal a unor instrumente noi, care să permită Guvernului să acționeze rapid și în afara stării de urgență. În acest sens, Ministerul Justiției lucrează la un proiect prin care Executivul va avea posibilitatea de a adopta ordonanțe de urgență, aplicabile imediat, dar supuse ulterior controlului parlamentar și constituțional.