×

Astăzi, 30 noiembrie, au intrat în vigoare prevederile Legii privind compensarea diferenței de preț pentru consumul de gaze naturale/energie termică în perioada rece 2021-2022.

Legea a fost elaborată cu scopul de a sprijini consumatorii rezidentiali in sezonul rece 2021-2022, urmare a cresterii preturilor reglementate la furnizarea gazelor naturale si a tarifelor la energia termica. Documentul descrie mecanismul de compensare, prevede subiecții și organele învestite cu dreptul de a calcula și plăti compensații, procedura de finanțare și procedura de plată a compensațiilor.

Astfel, pentru primii 50 de metri cubi de gaz vor fi compensate 2/3 (67%) din diferența dintre prețul din luna calculată și octombrie 2021. Pentru următorii 100 de metri cubi vor fi compensate 1/2 (50%) din această diferență.

Totodată, compensația pentru energia termică se va ridica la 67% din valoarea diferenței dintre prețul din luna calculată și prețul precedent din octombrie 2021 pentru prima gigacalorie consumată pe familie. Totodată, aceste compensații vor fi primite și de cetățenii care au încălzire autonomă în locuințe. Valoarea maximă a compensației pentru gaze naturale va fi de 540 de lei, iar pentru încălzire – 450 de lei pe lună. Beneficiari ai acestor compensații pot fi și asociațiile de locatari care au centrale termice în bloc sau scară. Totodată, compensația pentru energia termică se va ridica la 67% din valoarea diferenței dintre prețul din luna calculată și prețul precedent din octombrie 2021 pentru volumul lunar consumat de până la o gigacalorie per un consumator casnic. Compensația va fi calculată lunar de către furnizorii de gaze naturale și căldură. Facturile emise consumatorilor casnici vor indica separat suma totală pentru serviciile prestate, valoarea compensației și suma plătibilă de fiecare consumator casnic după recalculare. Compensația va fi calculată în perioada 1 noiembrie 2021 până la 31 martie 2022.

Potrivit estimărilor, 746 mii consumatori casnici vor primi compensații pentru consumul de gaze, iar 222 mii consumatori racordați la centrala termică din Chișinău și Bălți – pentru căldură.