×

Program național de împădurire a Republicii Moldova

Astăzi, 14 Aprilie 2021, a avut loc prima ședință de lucru pe platformă prezidențială, pentru elaborarea și implementarea unui program național de împădurire, care ar contribui la crearea locurilor de muncă în mediul rural, îmbunătățirea productivității agricole, diminuarea eroziunii solului, reglarea climei la nivel local, purificarea aerului și protejarea apelor.

Reprezentanți al mai multor instituții de stat, organizațiilor societății civile din domeniul mediului, CALM, au discutat necesitatea extinderii suprafețelor de vegetație în Republica Moldova, unde pădurile acoperă doar 11,3% din teritoriu, comparativ cu media de 30-45% din țările Uniunii Europene.

„Împădurirea trebuie să devină un obiectiv major al țării noastre pe termen mediu și lung. Vom lucra la un program amplu de împădurire, elaborat pentru o perioadă de 10 ani, care să conțină măsuri de extindere și protecție a pădurilor, de subvenționare a agricultorilor pentru înființarea fâșiilor de protecție, dar și de stopare a corupției din silvicultură. Un program de extindere a suprafețelor de vegetație, gestionare și protecție activă a pădurilor este necesar pentru a opri exploatarea excesivă și degradarea fondului forestier”, a subliniat Dna Președinte SANDU.

Sursa: presedinte.md